Hälsoråd

Här finner du hälsoråd sammanställda av Irén Svensson-Nylén
(en lång lista så läs gärna när du har gott om tid – eller läs lite då och då)

Vill du ha specifika råd så gå in på min sida http://www.handbokfordig.se där kan du söka på problem. Lägger in så mkt jag hinner där och även känslor kommer jag att lägga in och ge tips för.

Hälsoråd
Hoppas du hittar något som kan hjälpa Dig små enkla tips som gör livet lättare!
1. DRICKA 5 GLAS VATTEN OM DAGEN
Om du ofta är torr i munnen, är trött, har huvudvärk och har mörkgul urin kan det vara ett tecken på att du dricker för litet. Även påsar under ögonen kan vara tecken på för litet vatten.
2. ÄT 1 ÄPPLE OM DAGEN
Äpplen innehåller flavonoider,
som är nyttiga skyddsämnen
– s k antioxidanter. Flavonoiderna, som finns främst i äppelskalet, skyddar mot bl a hjärtkärlsjukdomar. De förhindrar det onda kolesterolet (LDL) från att oxidera (härskna).
3. TUGGA 3 FIBERMACKOR
Äpplen innehåller även nyttiga
fibrer, som bl a kan hjälpa oss
att hålla vikten – eftersom de
ger en bra mättnadskänsla.
Om du varje dag äter 3 SKIVOR FULLKORNSBRÖD, ETT ÄPPLE, EN BANAN, EN MOROT och några POTATISAR så har du fyllt ditt dagsbehov av fibrer.
4. LADDA MED B- OCH C-VITAMINER
Eftersom de inte kan lagras
i kroppen behöver Du
kontinuerligt få i dig B- och
C-vitaminer – helst varje dag.
B-vitamin finns i bl a havregryn, mjölk, banan, potatis och ägg. C-vitamin hittar du lätt i olika citrusfrukter – som apelsin, grapefrukt – och i nässelpulver.
5 NJUTA GOD FRUKOST
Se till att du får en bra start på dagen. Börja med ett glas vat-
ten, ät ett par skivor fullkornsbröd, ett glas juice, någon frukt och havregrynsgröt/ett ägg så har du klarat av de fyra första nyårslöftena redan på morgonen!
En enda dag/kväll av fullständig vila kan göra underverk!
Ge dig tid att njuta av de små glädjeämnena lite oftare!
Framtiden kommer av sig själv, men framstegen får vi göra själva.
Om du sover en timme mindre per natt, har du varit vaken drygt tre år längre vid 80 års ålder.
Ge livslusten en kick!
15 väl valda tips för att må bättre av Irén Svensson-Nylén
1. Skriv Tacksamhetsdagbok
Varje kväll skriver du ner ett par saker som gjort dig glad och lycklig under dagen. När du behöver en energikick: Ta fram din bok och återupplev alla glädjeämnen. Låt dina positiva minnen ge dig kraft. Forskning har visat att tacksamma människor har bättre hälsa.
2. Styr tankar och känslor
Formulera positiva budskap till dig själv, till exempel ”jag har kraft”. Upprepa dem flera gånger om dagen. Gör detta under flera veckor och du upptäcker att du blir piggare. Lär dig att hantera dina känslor. Rädsla, sorg, ilska och besvikelser stjäl din kraft. Erkänn och uttryck känslorna, men låt dem sedan passera. Känn hur de mildras, släpp taget och gå vidare.
3. Yoga och meditation
Regelbunden yoga och meditation balanserar blodtrycket , skapar avspänning, minskar stressnivån, ökar lusten och förmågan till koncentration. Effekten blir ökad energi. Detsamma gäller om du utövar qigong.
4. Sov och andas
Avsätt tillräckligt med tid för sömn. Är du trött, gå och lägg dig tidigt. Se till att inte få för många nya intryck sent på kvällen från TV eller Internet. Gör ”tanke tömning” innan du går till sängen. Be ditt undermedvetna att skapa lösningar på de utmaningar du står inför nästa dag. Föreställ dig hur du fylls av kraft. Lär dig andas djupa, långsamma andetag så stärks din energi. Andas djupt fem gånger varje morgon när du kliver upp och tänk i dag blir det en bra dag!
5. Älska mer
Sex, närhet och beröring sätter fart hormonsystemet och frigör din livsenergi. Älska så ofta som du och din partner har lust och känn hur kraften flödar. Ge varandra massage och slösa med ömhet. Om du inte har en partner kan du se till att göra saker som du tycker är sensuella som att exempelvis dansa, gå på massage eller smörja in dig med en lyxig kräm.
6. Aromaterapi
Stärk dig med ett väldoftande bad, massageolja eller doftlampa. Flera eteriska växtoljor anses vara uppiggande:
Citrongräs: ökar beslutsamheten och motverkar trötthet. Cypress: Stärker och stabiliserar den mentala kraften. Eukalyptus: Vitaliserar trötta kroppar och livar upp själen. Rosmarin: stärker och stimulerar vilja och kraft. Svartpeppar: aktiverar och stimulerar energin.
7. Välj dina vänner
De människor du umgås med påverkar hur du mår. Sök dig till personer som är varma, givmilda och stödjande och som väcker din lust att utforska livets alla möjligheter. Närande relationer fyller dig med energi. Ta reda på vilka vänner som är värda din energi. Upptäck energitjuvarna!
Det finns även energivampyrer se upp!
8. Få in mer skratt i livet
Välj människor som skrattar, skratta med främlingar på snabbköpet, på parkeringsplatsen eller i andra sammanhang där du möter människor du inte känner. Häng på skrattvågen!.
9. Blommor
Omge dig med många växter och blommor de ger dig energi. Ha gärna färska blommande blommor på ditt bord de sprider glädje och bra vibrationer.
10. Verkligheten
Se verkligheten som den är – inte som du tror att den är. Vi förvränger ofta verkligheten och drar felaktiga slutsatser av det som händer oss. Resultatet blir skuldkänslor, själförakt, oro eller svartsjuka. Analysera dina tankar med ABC-modellen så kan du lära dig att reagera på ett nytt sätt. Tänk: är detta sant? Är detta verkligen sant? Hur skulle det se ut om denna tanke inte fanns?
11. Bli tidsrealist!
Vi har lika mycket tid allihopa. Eftersom vi har sådant överflöd av tid tar vi tiden för given. Koncentrera dig på nuet. Organisera dig både i tid och rum. Allt måste ”bo” på sitt ställe.
Vi måste uppskatta vår tid rätt i takt med den verkliga tiden då blir vi tidsrealister.
Gör det du kan göra NU. Planera morgondagen. Ett sätt att få tid är att stanna. I skogen stannar tiden! Om ingenting hände skulle tiden stå still. När man ingenting gör räcker tiden i evighet.
Tiden finns alltid det gäller bara att prioritera hur jag vill använda den. Det kommer hela tiden ny tid.
12. Gör ditt liv enklare, Rensa i röran.
Ordning och reda ger dig mer tid och plats att leva livet! Ordna tre kartonger en för att slänga, en för att spara och en för att sälja eller ge bort. Börja sortera ditt hem.
5 gyllene regler:
1. Det du sparar ska du också ta hand om.
2. Varje sak ska ha ett bo.
3. Gör som naturen. Allt har ett kretslopp, även dina saker, en del går inte att väcka till liv.
4. Ta väl hand om det du har, och tänk noga innan du skaffar något nytt. Inför varje köp tänk: Behöver jag verkligen det här? Blir jag lyckligare då? Var skall saken bo?
5. Slängtips:
1 Bär ut allt – bär in det du gillar(samma idé gäller även sinnet)
2 Skaffa inga nya boxar och förvaringsmöbler! De fylls bara med saker att det kan vara bra att ha.
3 Röj garderoben i tre högar! Ha kvar, laga och en ge-bort-hög.
4 Gör lite varje dag eller vik en helg så skapar du ordning sakta men säkert. Börja där allt bråte alltid samlas.
5 Gör det nu! Läs pappret direkt och gör något åt det – sätt in i pärmen, släng eller ring om det behövs. Häng upp kläderna på galgen nu, inte senare. Skruva åt skruven nu. Kassera den trasiga kaffebryggaren direkt. Sluta skuta upp, det skapar högar.
Ha en låda innanför dörren där nycklar, plånbok, almanacka mm ligger så slipper du leta när du skall iväg.
13. Säg NEJ!
Har du tänkt på att män säger Nej utan att förklara sig, vi kvinnor måste hela tiden förklara ett nej. Sluta med att förklara dig säg bara Nej! Träna en vecka på att säga nej till allting! Även när du svarar i telefonen! Ett NEJ går alltid att ändra till ett JA, det är mycket svårare att ändra ett Ja till ett Nej!.
14. Stanna upp ta en paus
Istället för att pressa in mer, ta en paus och bara var en stund. Ofta räcker det med fem minuters avbrott- en kort promenad eller en liten meditation – för att vi skall hitta fokus och energi igen.
15. Ät det som är mest färgglatt!
Prova så många olika grönsaker och frukter, Du blir som du Äter!
Tankar vid stress
Stresshantering
Sluta stressa! Du hinner med ditt liv ändå. Här går vi igenom din vardag och du får tips och råd om hur du ska komma ur din stressade situation.
Klumpig av stress
Om du stressar mycket riskerar du inte bara få problem med hjärtat, magen, sömnen och så vidare. Du kan bli klumpig och fumlig på kuppen! När du känner dig pressad och jagad reagerar musklerna med att bli spända. Du rör dig osmidigt och stelt— snubblar, tappar saker, välter ut kaffekoppar och så vidare. Om du stressar mycket är det viktigt att du regelbundet sträcker ut de spända musklerna. Men du behöver också lära dig avslappning.
Tänk på andningen och stanna upp och andas in under fem sekunder och sedan ut under fem sekunder. Gör det under 2-5 minuter, tills du känner dig helt lugn. Du syresätter dina muskler och kroppen varvar ner. Tänk på att massage lugnar ner din kropp och ger dig endorfiner.
Sluta stressa så hinner mer! Varva ner och ha kul..
Tempot blir allt mer uppskruvat och på sommaren skall vi hinna med ännu mer. Här är professor och stressforskaren Bengt Arnetz råd som får dig att behärska tiden
5 råd när tiden inte vill räcka till!
1. Välj bort. Acceptera att tiden inte räcker till för allt och försök göra medvetna val. Gör en lista på aktiviteter du kan undvara för tillfället. Välj bort dem och öva på att säga nej.
2. Varva ner. Gör saker långsammare, som att gå, tala och äta. Låt andra bilister köra om i trafiken. Försök att inse när saker är för obetydliga att bli upphetsad över. Ibland går det fortare att vara långsam.
3. Sov gott. Sov och bli utvilad. Du missar inget om du lägger dig tidigt några dagar i veckan. Lyssna på kroppens signaler när tempot är för högt. Är du trött så betyder det att du behöver koppla av. Du blir piggare nästa dag och hinner mer.
4. Berätta. Sänk kraven på dig själv och sätt upp realistiska mål. Berätta för omgivningen att du känner dig stressad. Riktiga vänner ger dig tid för återhämtning.
5. Ha KUL. Ta Dig tid att regelbundet göra något som bara är roligt och avkopplande. Tappa inte kontakten med släkt och bekanta, men ibland behöver man ta en paus eller minska ner på umgänget.
Sluta stressa, stress smittar av sig på omgivningen. Ta dagen som den kommer under din semester!
Antistress tankar:
När livet blir så stressigt
att vi inte kan se det positiva är det viktigt att skapa ett andningshål där vi kan ta emot tid för stillhet och kraft. Ibland räcker det med att man varje dag får tid för meditation. Är livet ännu mer i obalans, kan det krävas mer drastiska krafttag. En dagstur till en mindre hektisk plats kan göra att man får tillbaka det rätta perspektivet. Det mesta verkar mer hanterbart när man ser det med ”nya” ögon.

Så blir du tidsrik:
1 Förändra rollerna
Se över dina olika roller (förälder, vän, arbetskollega, husägare osv.) Bestäm dig för att välja bort eller förändra en av rollerna.
2 Gå ner till deltid
Har du barn under 8 år? Utnyttja möjligheten att gå ner till deltid. Bäst är om bägge föräldrarna kan göra det samtidigt.
3 Dela upp ansvaret
Gör som skilda/separerade föräldrar: dela upp tiden hemma – ta hela ansvaret för barn och hem under en vecka och var ledig nästa. Forskning visar att skilda föräldrar som har barnen varannan vecka lever under betydligt mindre tidspress än sammanboende.
4 Sluta konsumera
Måste du ha det senaste jämt? Dra ner på utgifterna så får du både tid och pengar över.
5 Prioritera tid
Du måste inte klippa gräset varje vecka bara för att grannen gör det. Mår barnen bättre av att ha 10 aktiviteter i veckan – och varför är det jämt du som ska skjutsa? Stanna upp och tänk efter.
6 Du bestämmer
Tänk på att det är du som bestämmer hur du vill leva.

16 tips till dig som har Sömnbesvär:
1. Sluta tänk att du inte kan sova, tankar styr ditt beteende. Tänk att du sover bra!
2. Varva ner innan sängen gärna med 10 min meditation, gå aldrig från jobb till säng även om det är att läsa mail vid datorn. Tv och dataskärm ”flammar ” upp din hypofys.
3. Gör ett kallt fotbad i 5 minuter, det drar ner din ”tankespeed” till fötterna.
4. Lägg tre fyra korn av grovt havssalt under tungan precis när du går till sängen.
5. Lägg dig tre kvällar i veckan innan kl 22.00 för att fylla på dina energier.
6. Lär känna dina sömntåg, alla har vi tider när sömnen är närmare än annars.
7. Drick en kopp lugnande (bedtime, kamomill, humle mm) te 60 minuter innan
sänggående.
8. Drick ej kaffe efter kl 15.00 och ät inget socker på kvällen.
9. Gör en tankerondell innan sänggående dvs sitt bekvämt och tänk över dagen och morgondagen så att du inte gör det i sängen, obehagliga saker, tänk ut tankarna utanför och inte som rondeller i huvudet. Töm dina tankar på andra ställen och inte i din säng.
10. Vaknar du till av ditt snarkande och ej kan somna om, ta då en msk olja i munnen innan sänggående så slipper du att snarka och slipper att ligga vaken.
11.Droppa lavendelolja på kudden, eller på en näsduk. Luktar gott och lugnar ner.
12.Tryck flera gånger på utsidan av din stortå, ”Off” knappen, sömnpunkten.
13. Ha en trevlig bok och läs den istället för att ligga och inte kunna sova.
14. Om du inte kan sluta tänka så använda dina tankar till att tänka på stunder då du kände dig lycklig och nöjd med tillvaron.
15. Prova att lägg din kudde i fotändan och vänd på dig.
16. Ha din pyjamas/täcke på elementet eller tumla den precis innan du går till sängs.
Lycka till med dina nya tips!
16 tips till dig som har oros besvär:
1. Sluta att tänka att du är orolig, tankar styr ditt beteende. Tänk att du har tillit till det som sker.
2. Byt ut dina oros tankar mot en bild tex en röd tulpan, varje gång du oroar dig så tänk på tulpanen.
3. Vid oro tänk på det värsta som kan ske. Lämna sedan tanken och känn att du tänkt färdigt.
4. Ha tillit till det som sker, försök se saker och ting som en utmaning och lärdom.
5. Ingenting händer så länge man inte är mogen för det. Händer det så är du mogen att lösa problemet..
6. Oro äter upp dig, den tar din energi som du behöver till annat. Oro tär mer än när saker och ting händer, då får du hjälp av din egen kropp, för att du skall klara av det.
7. Drick en kopp lugnande te, chamomill, valeriana, yogi, calming, humle.
8. Drick ej kaffe och kaffebröd, kombinationen gör att du blir oroligare. Kaffe ”triggar” till oro.
9. Gör en tankerondell innan sänggående dvs sitt bekvämt och tänk över dagen och morgondagen, tänk att du skickar iväg dina oros tankar till Autobahn i Tyskland. Låt dem ej vända hemåt.
10. Undvik vitt socker, en industriprodukt som äter på dina b-vitaminer som du behöver för att inte oroa dig så mycket. Vitt socker ger nervositet.
11. Droppa lavendelolja på kudden, eller på en näsduk. Luktar gott och lugnar ner.
12. Knyt näven och massera över knogarna neråt och flera gånger, är lugnande.
13.Tänk på hur du andas, kort andning gör hela kroppen orolig. Tag tio djupa andetag.
14. Meditera oftare, det får dig att bli lugn och harmonisk.
15. Leta på ett tecken under meditationen, typ skrapa på tummen , programmera in i din kropp att allt är bra då, använd programmeringen vid oro.
16. Ta inte livet så allvarligt!
Lycka till med dina nya tips!

 

Nio råd för ett bättre liv
Ur Tomas Frankells bok ”Vägen Hem”
1: ACCEPTERA ATT DU ÄR DÄR DU ÄR
Sluta slå dig själv för vad du känner eller inte känner. Du duger vad du än upplever och du är den enda som kan ge dig detta erkännande. Det betyder inte att vi säger att det är bra eller dåligt endast att du duger.
2: TRÄNA DIN INRE UPPMÄRKSAMHET
Gör din vardag till ett spännande äventyr där du ständigt avslöjar rädslans flykttankar och lyssnar djupare till kärlekens röst.
3: ÖVA FÖRSONING
Sluta ha rätt och välj att vara lycklig. Ge dig en stund varje dag då du går igenom dagen och ser vilka du utsett till syndabockar (inklusive dig själv). Ge upp dina bedömningar och be om hjälp av din inre vägledare att uppfatta verkligheten.
4: VÄLJ EN DISCIPLIN SOM STÖDJER DITT INRE
Gör ett åtagande till någon form av disciplin. En kvarts meditation, bön eller yoga och var i kontakt med dina känslor. Det är en påminnelse varje dag om vem du är.
5: HA MOD
Umgås med dem du satt på piedestal och närma dig dem du är rädd för. Bryt rädslans fängelse och var i kontakt med dina känslor. Du integrerar genom detta aspekter av din helhet som du varit rädd för.
6: HA TÅLAMOD
Endast de som har tillit kan ha tålamod. Lugna ner dig och gör det som behöver göras idag. Många går och väntar på sin stora uppgift medan deras hem behöver dammsugas, räkningar betalas eller grannen behöver hjälp.
7: HYS TILLIT
Kom ihåg att alla situationer rätt uppfattat är en hjälp på vägen hem. Fel uppfattat kan de leda dig varsomhelst. När du nått mer frid har du uppfattat det rätt.
8: SÄTT GRÄNSER
Börja säga klara ja och nej och inse att du är den som beslutar. Du är den som har rodret i ditt eget liv och är aldrig tvingad till någonting. Ja eller nej kan det vara enklare!?
9: TA INTE DIG SJÄLV SÅ ALLVARLIGT
Egot har storhetsvansinne och tror att världen går under utan honom, vilket han varierar med att då och då tro att han är helt värdelös. Tillåt dig att se och skratta åt dessa pendlingar. Din sanna inre glädje är den djupaste försoningen för dig och din omgivning.
Lev Gott!
Några tips för att må bättre i själen.
1. Du kan välja Din egen tanke!
Där dina tankar är, så känner Du. Lycka är ett val!.
2. Försök att undvika att döma andra människor. Dömandets lagar vänder alltid tillbaka till Dig själv.
3. Varje handling skapar en energi som återvänder till oss på ett likartat sätt…. som vi sår får vi skörda.
4. När vi utnyttjar kraften från harmoni, glädje och kärlek, skapar vi framgång och välstånd med ansträngningslös lätthet.
5. Planera ditt liv, annars gör någon annan det åt dig.
6. Gör upp med Ditt förflutna. Börja ett nytt kapitel i din bok.
7. Behåll ditt fokus oavsett vad som händer.
8. Sätt Dig själv på första plats, annars kommer ingen annan göra det åt Dig.
9. Stanna upp och försök leva i stunden. Lukta och smaka oftare på livet.
10. Försök att följa Ditt hjärtas innersta längtan. Vad vill du just nu?
11. Le oftare än du brukar. Glädje skapar mer glädje!
12. Prata oftare med någon du inte känner, alla möten har en gåva!
13. Pengar är energi. Lägg 10 kr/dag i en burk för att spara till Dig själv! (blir 3650:-/år)
14. Andas innan du säger något. Ge plats för tankar och ordval.
15. Tacka för det du önskar, som om Du redan har det.
16.Inga möten är en slump, den du möter kan vara utsänd.
17.Tacka för din goda hälsa varje dag!
18. Sov inte så länge som du önskar. Du kan spara minst fem år av ditt liv.
19. Gör saker – inte av konvention, utan för lustens och glädjens skull.
20. Glöm inte vilken skatt en vanlig dag är!
21. Idag, är morgondagen du drömde om igår
Hjälp med eteriska oljor i din vardag:
Dofter mot höstsnuvan:
Pepparmyntsolja —ta en droppe eterisk olja i ca o.5 liter hett vatten inhalera då och då under 10 minuter. Upprepa tre ggr per dag.
Vid hosta och heshet tag Eukalyptusolja istället.
Välmående oljor:
Lavendel: avslappnande, rogivande och läkande.
Petitgrain: avslappnande och harmoniserande.
Rosenträ: avslappnande och harmoniserande.
Rosmarin: aktiverande, cirkulationsbefrämjande

Myror: Pepparmynta, bergamot, kamfer eller en blandning av cederträ och citronella.
Flugor: Tagetes, citron och litsea cubeba, svartpepparolja och florsocker( de käkar och dör).Mygg: Tea tree, citronella, lavendel, tall eller eukalyptus, blanda i vegetabilisk olja om du skall ha det på dig.
Hindra katten: Bergamott, kryddnejlika, japansk pepparmynta, apelsin. (spraya )
Ohyra på växter inomhus och utomhus: Tea tree, timjan, kryddnejlika, salvia, kanelblad,
koriander, lavendel.Möss:Japansk pepparmynta, enbär vit kamfer.
Sorkar och rådjur: Vitlöksolja och vegetabilisk olja smörj det på det träd som sorkar och rådjur gnager på.Ha dem i doftkrus, doftsten, aromaspridare eller som aromaspray.
Ha aldrig ren eterisk olja på huden och akta ögonen.Blanda alltid ut med vegetabilisk olja för att använda på huden.Bok: Eteriska oljor i din vardag av Finn Andersen och Anne Salvesen.Stadsträdgården har eteriska oljor eller gå in på www.crearome.se och beställ.
Saker att njuta av och uppskatta:
Se vad du har istället för att se det du inte har.
Sommaren är här NU!
Det är ljust om kvällarna!
Massor av blommor överallt!
Att köra en tur efter en fin väg.
Sommarprat på radion!
Mysiga kvällar att grilla med vänner!
Doften ute är underbar!
Skogen står med öppen famn!
Det går lätt att cykla!
Att få någon att skratta
Att ge komplimanger så att någon känner sig glad!
Att vakna upp och inse att man inte skall till jobbet!
Att kramas med någon som man tycker om!
Att följa en fjärils vardag!
Följa med katten på strövtåg.
Lyssna på göken och andra fåglar!
Att le inombords åt ett roligt minne!
Att få nya vänner!
Att få ögonkontakt med en främling.
Att möta en gammal vän och inse att vissa saker ändrar sig aldrig.
Att se solen stiga upp.
Att kliva upp i sängen varje morgon och vara tacksam för en ännu en underbar dag.
Att vara medveten om att det finns val.
Utflykt med goda vänner.
Vara glad för att du är du!
Att livet pågår just NU!
Och kom ihåg allt som är värt något är helt gratis!
Feng Shui tips för hemmet:
1.Släpp in frisk luft. Minst en gång i veckan bör man öppna två fönster i två olika rum för att låta korsdraget svepa med sig all instängd luft ur hemmet, det är bra att välja en solig dag för detta, då man på så vis släpper in levande Yangenergi som attraherar tur.
2. Friska blommor ger mer Yang och för med sig värdefull Yangenergi in i vardagsrum och hallar, men de blir till deprimerande Yin när de vissnar och dör. Låt aldrig vissna blommor stå kvar. Ersätt dem omgående med friska.
3. Häng en tavla med soluppgångsmotiv i söder, för söder är de nya möjligheternas läge, den röda fågel Fenix plats. Det kommer att öppna nya, lysande vägar för tillväxt i ditt liv.
4. Det universella välståndshörnet är det sydöstra. Förstärk detta hörns energi genom att ställa en grön bladväxt eller ett bubblande akvarium här. Men gör detta enbart i vardagsrummet, inte i sovrum. På toaletter eller i matsalen.
5.Aktivera romantiken med en tavla med mandarinankor eller ett par prydnadsankor av till exempel keramik på ett bord i sovrummets sydvästra hörn förstärker romantik och tur. Ankor är en symbol för trohet och lycka. Ett alternativ kan vara något sorts hjärtformat föremål.
6.Häng inte bilder av vatten eller vildsinta djur i sovrummet, inte heller abstrakta tavlor. På andra ställen är vatten mycket god Feng Shui, men inte i sovrummet, det betyder ekonomiska förluster.
Tarmhälsan: 75-80 % av vårt immunförsvar sitter i tarmen, man pratar nu om det ”flytande immunförsvaret”. WHO har gjort en undersökning och kommit fram till det.
Förstoppning:
Nästan varje man, kvinna och barn som lever i dagens moderna samhälle lidar av förstoppning. Förstoppning t o m om man regelbundet besöker toaletten varje dag. Även människor med kronisk diarré lider av en form av förstoppning.Resterna av smält mat töms från tunntarmen till tjocktarmen i flytande form. Muskulära sammandragningar längs med tarmen gör att innehållet i tarmen föres mot ändtarmen. När tarmrörelser uppstår arbetar tarmväggarna konstant med att både absorbera fuktighet från innehållet som finns i tarmen, samt att absorbera restprodukter från kroppen ut till tarmen. Ju längre material/matrester befinner sig i tarmen, ju mer fukt absorberas från den och ju torrare och mer sammanpressat blir det. Under en tarmtömning sker stora kraftfulla kontraktioner, sk peristaltik som forcerar innehållet i tarmen ut i ändtarmen. Det vätskefyllda materialet som avföringen formas kan vara lite tunn och vattning i konsistensen eller slemmig. Ett slemmigt innehåll kommer att stanna kvar längre i tarmen än ett vätskefyllt innehåll. Ett slemmigt innehåll, kommer därför att ha en längre transporttid genom tarmen. Beroende på att det stannar längre i tarmen kommer mer fuktighet att absorberas och därmed blir det mer samman pressat. När fuktighet absorberas från ett slemmigt innehåll i tarmen blir innehållet klibbigt. Allt eftersom innehållet blir ännu mer uttorkat blir avföringen ännu klibbigare och klistrar sig fast på tarmväggarna. Allteftersom det passerar igenom tarmen och lager på lager av klibbig avföring byggs på ti tarmen så formas detta oftast till en hård, gummiliknande nästan svart substans. Gammal avföring kan täppa igen tarmfickor och det kan ha last sig som en hinna över hela tjock- och tunntarmen. Denna gamla avföring försvinner inte från kroppen med den vanliga tarmtömningen. Till detta behövs speciella tekniker som kan lösa upp ”klisterliknande” materialet som håller det kvar i kroppen. Det förhindrar att näringsupptaget sker tillfredställande. Om man bara har en tarmtömning per dag har man slemmig avföring. En slemmig avföring har vanligtvis karaktären av att ha formats av klumpar som pressats samman. Ju mer slem i avföringen, desto klibbigare kommer avföringen att bli och kommer därför att fodra längre tid och mer ansträngning för att lämna kroppen. En mellanslemmig avföring innehåller endast en liten mängd slem. Tarmen tömmer sig vanligtvis 1-3 ggr per dag, när en mellanslemmig avföring förekommer. En sådan avföring har aldrig utseendet av att ha formats av klumpar som pressats samman. En sk mellan slemmig avföring fordrar ganska lite ansträngning för att den skall lämna kroppen. Avföringen bör vara välformad då den lämnar kroppen.
Laxermedel retar tarmen till att tömmas. De flesta laxermedel fungerar genom att irritera tarmen, vilket får tarmen att tömmas. Ett laxermedel har ingen effekt på det stagnerade restmaterialet i tarmen. Av denna anledning är laxermedel ingen positiv inverkan på tarmen. Tarmen kommer att vara lika slö och ha sina restprodukter kvar. Det är denna anhopning av stagnerat restmaterial som täcker tarmväggarna som då motverkar en effektiv tarmfunktion.
En tarmrening är nyckeln till god tarmhälsa och en rad hälsofördelar som kan upplevas i hela kroppen.
Kronisk diarré
Kronisk diarré beror ofta på en irritation som förekommer i tarmen, och så änge denna irritation finns, försöker tarmen att föra ut detta genom att gång på gång tömma sig på allt som den överhuvudtaget kan forcera ut. Vid kronisk diarré är anhopningen av stagnerade gamla restprodukter, ibland inbakad med bakterier och t o m parasiter av sådan storlek och sort, att det fungerar som irritationskällan. I detta fall är orsaken till irritationen fast klibbad i tarmväggen och kan därför inte föras ut. Resultatet är kronisk diarré och den vill ofta svara anmärkningsvärt bra på ett effektivt tarmrengöringsprogram.
Parasiter
Tarmparasiter frodas i smutsiga miljöer. De många arter av inälvsmask innesluter sig själva i detta gamla stagnerade restmaterial som täcker tarmväggarna. Utan förekoms av detta stagnerade restmaterial att innesluta sig i, kan de flesta parasiter inte uppehålla sitt fotfäste i kroppen. Avlägsna detta gamla, ruttna, förmultnade slemmiga restmaterial, så kommer du att skölja ut parasiterna också. Avlägsna detta gamla, ruttna, förmultnande slemmiga restmaterial, så kommer du att skölja ut parasiterna också. Anhopningar av slemmigt restmaterial längs med väggarna av tunntarmen, stör näringsupptaget även om näringsintaget är tillfredsställande. Näringsämnen som lider mest är de med stora molekyler nämligen proteiner, vitaminer och enzymer.
Självförgiftning
Självförgiftning är en process där kroppen bokstavligen förgiftar sig själv genom de restprodukter som sitter i tarmväggarna. Den innehåller en stor mängd av farliga bakterier precis som kloakbrunn under ett hus. De gifter som släpps fria genom förruttnelseprocessen kommer in i blidomloppet och färdas genom hela kroppen. – Varje cell i kroppen påverkas och många slags sjukdomar kan uppstå. Eftersom dess gifter försvagar hela kroppen, kan själförgiftningen vara den grundläggande orsaken till nästan alla sjukdomar.
En tarmrening är alltid nödvändig
En ”slemmig” miljö i tunntarmen saktar ner matsmältningen och näringsupptaget och förlänger därigenom transporttiden. Den föda som ruttnar fort t ex kött, fick, ägg och pastöriserade mjölkprodukter är också väldigt slembildande. Den födan skulle vara önskvärt att den passerade fort genom tarmen. Grönsaker och fukt ruttnar relativt långsamt och passerar kroppen snabbt beroende på dess lättsmälthet och låga slembildning.
Örter för rening:
Örter som lossar, mjukar upp och avlägsnar förhårdnade, stagnerande och fastklibbat slem i tarmen är: Aloe, pors, våttarv, gulrot, druvor, isberssallad, vitkål, brännässla, jojobaolja, olivolja, groblad, röd klöver, rosmarin, ruta, pumpa, spirulina, tomater, kruskräppa, ögontröst,
loppfrö, lakrisrot, sötrot, baggsöta, magnesium, psyllumfröskal, åkerfräken mm
Produkter för tarmrening/kroppsrening:
Lax plus – smörjer och stimulerar tarmfunktionen, resturerar och bygger upp slmhinnor, motverkar inflammationer, virus och bakterier i tarmen. Förbättrar dålig matsmältning och bygger upp tarmslemhinnan. Innehåll: Psyllum (loppfrö), lakrisrot, sötrot magnesium.
Urilan: Rensar och renar i njurar, urinblåsa och urinvägar. Ökar genomströmningen och transborterar restprodukter från tarmen som läcker ut i kroppen. Innhåller: Åkerfräken, gullris, björkblad, tranbär och vitamin C.
Ingefära: Bra för blodet, muskler, leder mage, matsmältning mot illamående och åksjuka.
Blodrensande, inflammationshämmande, smärtdämpande, svullnader och smärtfulla leder, leder och giktbesvär, reumatism, illamående, åksjuka inflammerade leder och vävnader reducerar svullnader och ökar rörligheten ilande och stickande akuta smärtor.
1 tablett från varje burk= 3 tabletter som intas vid måltid 3 ggr per dag i 3 veckor.
Trimma ditt immunförsvar ät mycket utav:
Probiotika- tillsätt nyttiga bakterier i form av kosttillskott eller i mat som yoghurt, Probiomax, Primaliv drickyoghurt, och mjölksyrade grönsaker. Vårt immunförsvar sitter 70-80 % i tarmen. Kroppens första försvarslinje mot infektioner är vår normala bakterieflora i alla slemhinnor, där probiotika är en viktig del.
Ät mkt av skaldjur, quorn, fullkornsprodukter, baljväxter , rotfrukter de innehåller mkt zink som ökar dina försvar.
Fläder– har använts länge mot förkylning i folkmedicinen, det har virus hämmande effekt. Finns i teer eller i saft.
Bra källor för C-vitamin är paprika, kål, citrusfrukter och kiwi.
Bra E-vitaminkällor är fullkornsprodukter, nötter och frön.
Vitlök– kan hämma tillväxten av såväl virus som bakterier och även stimulera kroppens immunförsvar. Personer som äter vitlök regelbundet blir mer sällan förkylda.
Drick mkt Lindbloms te dessa månader när det hostas lite här och där…. honung är ett bra alternativ att söta med just nu!
Saft för immunförsvaret: fläder, lingon, svartvinbär, blåbär och jordgubbe. Gott och nyttigt!!!
Äter du rätt sorts frukter och bär?
Superfrukter – frukter och bär för vårt välbefinnandeDen senaste tiden har man kunnat läsa mycket om olika superfrukter. Men vad är egentligen en superfrukt?Superfrukter kallas de frukter och bär med ovanligt mycket antioxidanter och andra näringsämnen som tros vara särskilt nyttiga. Den senaste tidens forskning från USA stödjer detta. Granatäpple, blåbär och tranbär är exempel på superfrukter med särskilt höga halter av nyttiga antioxidanter.Antioxidanter hjälper kroppens celler med att effektivt bekämpa nedbrytning och skada av fria radikaler. Antioxidanter gör att kroppens vitala funktioner åldras långsammare. Blåbärsextrakt har en kurerande effekt på ansträngda ögon vid intensivt arbete framför t ex dataskärmar eller vid längre bilkörningar och även förebygger närsynthet. Dessutom har blåbär visat sig kunna förebygga nattblindhet och grå starr.
Smärta, vad finns att göra?
Det finns huvudsakligen fyra olika sätt som näringsterapeuter går till väga för att minska smärta genom kost och näringsförslag:
– Identifiera och ta bort dolda allergener. Det finns mat som folk äter varje dag som de inte är medvetna om att de ställer till problem.
– Ät en mer basisk mathållning, dvs en större andel växtbaserad föda. Syrabildande mat ger upphov till mer smärta.
– Ät födoämnen som gynna kroppens produktion av inflammationshämmande prostaglandiner.
– Balancera din mineralstatus
Ihållande smärta kan vara ett tecken på näringsbrist och förtidigt åldrande. Att balansera mineralstatusen med hjälp av en hårmineralanalys kan leda till att smärtan minskar i kroppen. För låga kalcium-, magnesium- och zink värden tillsammans med förhöjda kopparvärden gör att man är mer benägen att ha problem med återkommande smärta.
För låga eller förhöjda kopparvärden gynnar inflammationstillstånd och infektioner i kroppen. Många reumatiker mår därför bättre av att bära koppar armband och halsband. Man kan ta reda på man om man har för lite eller för mycket koppar genom att göra en hårmineralanalys.
Genom att undersöka och förbättra mathållning och mineralbalansen i kroppen har näringsterapeuter haft framgångar med PMS, ulcerös kolit, ryggbesvär och många andra smärt tillstånd.
Info från Peter Wilhelmsson, en av Sveriges främsta experter på vitaminer och mineraler och författare till flera böcker.
Ny forskning av Tomas Ekström läkare i Piteå hävdar att den som drabbas av smärta är ofta en mycket plikttrogen och ambitiös person. Tomas tips är att ta en minuts paus en gång i timmen och låt musklerna slappna av. Lyssna på kroppens signaler stanna upp och ta en vilopaus när värken börjar komma smygande. Musklerna måste få slappna av. Vilopausen måste tas regelbundet, även när man känner sig fisk. Upprepande avslappningsövningar gör att musklerna lär sig en annan vana. Tomas arbetar även med läkande musik och samtal som hjälper patienterna att slippa kronisk smärta. Tomas Ekström driver en privat smärtklinik i Piteå sedan 25 år .
Homeopati och smärta:
Inom Homeopatins läror finns det olika medel för olika typer av smärtor som brinnande, bultande, svidande, brännande osv. Man skräddarsyr rätt medel till rätt person som upplever smärtan. Olika medel har även omgivningsproblematik typ värre av fukt, värre av blåst värre av väderväxling osv. Stel morgon, värk vid ansträngning allt är lika viktigt. Den totala helheten kan ge rätt medel för att smärtan kan förmildras eller avta.
Fastekur: Drick 3-5 l/dag
Drick fruktjuicer på förmiddagen,typ äppel-mango, äpple, apelsin, druv och multivitamin mm
Grönsaksjucier på eftermiddagarna såsom grapefruit, mortosjuice, grönsaksjuice, grönsakscoctailjuice äppelmango. Varva med varmt vatten och buljong.
Koka gärna mungbönor och mixa till juice, rensar blodet från gifter och du blir jättepigg.
Mixa en ekologisk gurka och drick/tugga varje dag. Använd Detox te varje dag för utdrivning.
Mat som håller dig ung;
Bär, vitt te, soja och en och annan fet fisk – svårare än så behöver det inte vara! För dig som inte har tillgång till vatten från ungdomens källa kommer här de hetaste tipsen för hur du genom rätt kost håller dig ung längre.
1. Ät bär
Mors lilla Olle må har varit blåögd men att han skulle äta bär hade han koll på. Färska eller frusna spelar ingen roll men en tumregel är att ju mörkare desto bättre. Frossa därför i blåbär, björnbär, vinbär, hallon mm
2. Säg ja till soja
Sojabönor, sojamjölk, sojaprotein, sojakorv, tofu (sojaost), sojakött och miso (soppa). Soja finns i mycket och har hittills främst varit ett substitut för vegetarianer, men så behöver det inte vara! Soja innehåller nyttiga fytoöstrogener och har visat sig kunna sänka det dåliga kolesterolet och höja det bra, skydda mot benskörhet och vissa former av cancer. Soja sägs också vara bra för korttidsminnet.
3. Drick te
Vitt te är det te som innehåller mest antioxidanter. Grönt te är också rikt på antioxidanter och innehåller även inulin, en slags kostfiber som är bra för mag- och tarmhälsan då inulin ökar mängden hälsosamma bakterier. Drick flera koppar te om dagen men skippa mjölk! Kaseinet, ett slags protein i mjölken, reagerar nämligen med vissa antioxidanter och upphäver därmed den nyttiga effekten.
4. Frossa i regnbågens färger
Välj grönsaker efter regnbågens färger och sträva efter att äta fem olika färger av olika typer av grönsaker till varje måltid. Även här gäller ju mörkare desto bättre. En sallad på olika sorters kål som blomkål, surkål, vitkål och broccoli rekommenderas som en del av din dagliga kost liksom mängder av frukt, granatäpplen är en höjdare!
5. Späcka med fet fisk
Lax, makrill, tonfisk, sardiner och strömming är rika på omega-3 fettsyrorna EPA och DHA som är viktiga komponenter för funktioner i hjärnan, ögat och för hjärt- och kärlhälsan.
6. Välj rätt fett
Rapsolja, olivolja, avokado, oliver, nötter och mandel är bra källor till enkelomättat fett. Fleromättat fett finns det mycket av i fet fisk och oljor som linfröolja, majsolja och solrosolja. Tänk på att dessa kan bli ohälsosamma vid upphettning.
7. Ät vitt kött
Ät fisk, kyckling och kalkon i stället för rött kött och fläskkött vilka är källor till mättat fett som anses vara ohälsosamt i för stora mängder.
8. Bulla upp med fullkorn och fibrer
Reglera blodsocker och insulin genom att äta långsamma kolhydrater och välja fullkornsvarianter av bröd, pasta, ris, nudlar, bulgur och couscous.
9. Dra ner på kalorierna
Forskning visar att råttor som lever på 30 procent mindre foder också lever 30 procent längre än andra råttor. Enligt en studie från Washington University School of Medicine i St. Louis, USA, är hjärtat hos en magrare människa som lever kalorirestriktivt 10 till 15 år yngre än hos en normal ätande.
10. Komplettera med kosttillskott
Tillskott kan förebygga och minska risken för olika sjukdomar, bland annat genom ett förbättrat immunförsvar. Med dagens försurade och urlakade natur är det omöjligt att enbart genom kosten få i sig allt du behöver för ett toppresterande jag. Gör en undersökning på en läkarmottagning eller hos en näringsfysiolog för att se vilka kosttillskott just du behöver.
Glöm inte att…
För mycket alkohol, mättat fett, transfett, snabba kolhydrater, socker, rött kött och fläskkött kan göra dig fet, trött och gammal i förtid.
Reglera därför ditt intag av onyttigheter som den mesta färdigmaten, pizza, hamburgare, sötsaker, fikabröd och snacks så ökar du chanserna till ett långt och lyckligt liv!

Kom ihåg lapp på mat som bromsar åldrandet:Blåbär, björnbär, vinbär, hallon, Sojabönor, sojamjölk, sojaprotein, sojakorv, tofu (sojaost), sojakött och miso (soppa).Vitt och grönt te. Blomkål, surkål, vitkål och broccoli . Frukt och grönsaker i regnbågens alla färger. Lax, makrill, tonfisk, sardiner och strömming
Rapsolja, olivolja, avokado, oliver, nötter och mandel, Fisk, kyckling och kalkon. Fullkornsvarianter av bröd, pasta, ris, nudlar, bulgur, quinnova och couscous
Källor:
health.msn.com. Intervju med kostrådgivaren och författaren Cathrine Schück som håller kurser i ”Anti-ageing – maten som stoppar tiden”.
Functional food/Funktions mat/Mervärdes mat
– mat med helande krafter
Mat som Medicin eller Du är vad du äter!
Trenden med funktionell mat började i Japan i mitten på 1980-talet. Därifrån spred den sig till USA, som menar att det här med functional food är nästa stora utvecklingsbransch efter IT. Till Sverige kom functional food 1991 och kom att kallas för ”mervärdesmat” efter Terminologicentrums rekommendation. På Livsmedelsverket visste man först inte hur man skulle förhålla sig till de nya produkterna. Är det mat – eller läkemedel?
Enligt reglerna får man inte skriva på ett livsmedel att det kan bota eller lindra en viss sjukdom, då räknas det som medicin, och medicin får enbart säljas på apoteket. Lösningen blev en tillämpning av den så kallade ”tvåstegsprincipen”. Det innebär att det är tillåtet att nämna sambandet mellan ett näringsämne och hälsa, för att sedan berätta att ett livsmedel innehåller just det här ämnet.
Redan under antiken visste Hippokrates (ca 460-377 f. Kr) att viss mat var bra för hälsan då han myntade uttrycket: ”Låt maten vara din medicin och medicinen din mat”. Forskningen inom functional food pågår för fullt och Sverige ligger för närvarande fyra i världen (efter USA, Japan och Holland) när det gäller utvecklingen av functional food. Just nu försöker forskare vid Karolinska Institutet utveckla en filmjölk som motverkar karies. Idén med mervärdes maten är att man i välfärdssjukdomens och snabbmatens tider, på ett enkelt sätt ska kunna hitta produkter som har dokumenterade hälsoeffekter. Mat som minskar de farliga blodfetterna, motverkar hjärt- kärlsjukdom och diabetes, är läkande vid tarmsjukdomar osv. I olika studier inom functional food har forskarna framförallt fokuserat på betydelsen av de vanligaste näringsämnena. På senare tid har man uppmärksammat olika bioaktiva ämnen i kosten som har stor betydelse för utvecklingen av sjukdomar. Intresset för dessa ämnen är stort idag och många av dem är redan välkända bland allmänheten. Alla har vi nog någon gång hört talas om antioxidanter, växtsteroler, flavonoider och karotenoider, för att nämna några. Dessa är kemiska ämnen som kan hindra härskningsprocesser i kroppen. De har förmågan att hindra eller försena dessa processer som främst uppkommer när kroppen bryter ner syret vi andas in, och de bildas så kallade fria radikaler.
En annan grupp som är intressanta och som diskuteras mest inom functional food är bakterier i kosten. De som påverkar hälsan positivt brukar kallas för probiotika. Mjölksyrebakterier (lactobaciller) har sedan länge varit komponenter i kosten bland annat i filmjölk. Probiotikas positiva hälsoeffekter är bland annat att minska symptomen vid laktosintolerans och reducera diarré som t ex orsakats av att man tagit antibiotika. En annan viktig hälsoeffekt är stimuleringen av gynnsamma bakterier i tarmen.
Mjölksyrade grönsaker har alla de nyttiga bakterierna i sig. Ät gärna en matsked om dagen. Magen mår mycket bättre och du tar upp näringen bättre och ditt immunförsvar blir mer aktivt. I Tyskland har det ätits surkål i alla tider för dess verksamhet i kroppen, dessutom är surt det ämne som får levern att arbeta och förnya sig.
För att näringsupptaget skall ske bäst är det viktigt att få i sig alla smakämnen vid en måltid surt, salt, sött och beskt. För att må bättre bör te ”vita” ”gröna” ”röda” i vår dagliga kost undvikas.
* Vitt mjöl använd istället grahamsmjöl, rågmjöl etc
* Mjölkprodukter, de gör att kroppen slammar igen, använd istället sojamjölk, rismjölk, havremjölk mm
* Vitt salt, ändvänd istället havssalt och örtsalt.
* Vitt socker, använd istället rårörsocker (innehåller mer mineraler och naturliga b-vitaminer) Honung, äppeljos mm. Vitt socker äter upp våra b-vitaminer och många mineraler går förlorat vid nedbrytningen av industriprodukten som vitt socker är.
Fetter
Ska vi minska på de mättade fetterna så är det enklaste att ta bort de industriella härdade fetterna med transfetter, så har vi i praktiken halverat intaget fett och får gott om ”utrymme” för de naturliga fetterna som finns i smör, grädde, mjölk och ost. Mängden bestämmer vi sedan själva, liksom hur vi ska sköta vår hälsa. Äldre människor som äter fisk en eller två gånger i veckan bevarar sin intellektuella förmåga längre än jämnåriga som äter mindre fisk. Effekten är så stor att fiskätarna kan hålla sig tre–fyra år yngre.
Att fisk och fiskfetter som omega 3 är hälsosamt ur flera aspekter, framför allt för att skydda hjärtat och hjärnan, är tämligen väl bevisat. Nu kommer en ny studie som ytterligare bekräftar dessa teser och som erbjuder uppenbart goda råd till i detta fall äldre personer.
”Omega-3 är lätt att få i sig genom att äta mer fisk, och krossade linfrön. Detta ska man vara noga med eftersom omega-3-fettsyror är viktiga för både hälsan och formen. En intressant funktion för dessa fettsyror är att de utgör byggstenar för hjärnan, och är nödvändiga för att hjärnan ska fungera bra. Det är faktiskt sant att man blir klok av fisk. Hälsan är beroende av att du har ett lagom intag av omega-3-fettsyror i förhållande till omega-6-fettsyror. De allra flesta människor äter på tok för mycket omega-6-fettsyror och det är ett av skälen till att många drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, inflammationer och cancer. Precis som du nämner finns det dock även nyttiga omega-6-fettsyror, och till dessa hör CLA och GLA. De är svåra att få i sig i riklig mängd genom kosten, men GLA finns åtminstone i nötter och frön. CLA fanns mycket i mjölk och nötkött förr i tiden, eftersom det bildas när kon idisslar gräs. Idag får korna nästan bara hö, och det ger tyvärr inte alls samma mängd CLA i nötköttet och mjölken. Det är synd eftersom CLA har utpräglade fettförbrännande egenskaper och eventuellt kan skydda mot cancer. Det är svårt att veta om man har rätt mängd av omega-3 respektive omega-6, men troligen behöver du mer omega-3 om du äter lite fisk. Olivolja är en nyttig typ av fett eftersom den innehåller omega-9-fettsyror, som inte skapar någon obalans i kroppen.” – citat från Fredrik Paulún expert, Expressen.
Eftersom fett är så viktigt för vår överlevnad kan kroppen lätt lagra fett, som en energireserv.
Äter du en balanserad kost behöver du inte vara rädd för att få i dig för lite fett. Faran är snarare det omvända. Många undviker fett när de försöker gå ner i vikt. Det är rätt tänkt. Fett är det näringsämne som innehåller mest kalorier per gram. Men låt det inte gå över styr. Äter du för lite fett minskar fettförbränningen. Du måste äta fett för att förbränna fett. Det du ska fokusera på är att välja rätt sorts fett, inte att avstå.
Omättat och mättat fett
Man kan dela in fett i två huvudgrupper – omättat och mättat fett.
Vilken grupp ett fett tillhör beror på hur fettsyrorna, fettets byggstenar, är uppbyggda kemiskt.
Omättade fetter kan vara enkelomättade eller fleromättade.
Det omättade fettet är bäst för hälsan. Det finns bland annat i vegetabiliska oljor, fet fisk som ål, lax och makrill och skaldjur.
Kroppen kan inte framställa omättat fett själv så det är viktigt att vi får i oss det via maten.
Det sämre mättade fettet finns i feta charkuterier och mejeriprodukter. Mättat fett fastnar i blodådrorna och höjer blodtrycket. Det ökar risken för hjärt – och kärlsjukdomar.
För att få i dig mindre mättat kan du begränsa ditt intag av korv, fläsk, fet mjölk, smör, grädde och ost.
Vegetabiliskt fett
Oljor från växtriket kallas vegetabiliska.
Solrosolja, rapsolja och olivolja är exempel på vegetabiliska oljor. De är rika på omättade fettsyror och alltså bra för kroppen. Vanlig matolja är en blandning av raps –och solrosolja.
Omega-6 och Omega-3
Omega-6 och Omgega-3 är så kallade essentiella fettsyror. De behövs bland annat för uppbyggnaden av nya celler. Kroppen kan inte tillverka essentiella fettsyror själv, så vi måste få i oss dem via det vi äter. Omega-6 finns i alla vegetabiliska oljor. Omega-3 i fet fisk och skaldjur. För att få i dig tillräckliga mängder bör du äta feta fiskar ett par gånger i veckan.
Både Omega-6 och Omega-3 är fleromättade.
Animaliskt fett
Animaliskt fett är fett från djur. Kött, korv, ost, grädde och smör innehåller till exempel animaliskt fett. Blanda inte ihop smör med bakmargarin och smörgåsmargarin.
Smör är en naturprodukt gjord på grädde. Margarin tillverkas av olja och vatten. 40-procentigt lättmargarin innehåller till exempel nästan 60 procent vatten.
För att få den stabila konsistensen omvandlar man de vegetabiliska oljorna till fast form i en kemisk process som kallas härdning. Förutom att oljan får fast form under härdning går mycket av de goda egenskaperna förlorade. De nyttiga omättade fettsyrorna omvandlas till mättade fettsyror, som är sämre för hjärta och kärl. Beroende på hur långt in i processen man avbryter blir fetterna antingen härdade eller ”delvis härdade”. Varför använder man då inte smör på en gång, om det är den fasta konsistensen man vill åt? Smör lämpar sig sämre till industriprodukter eftersom det har kortare hållbarhet.
Transfett
Vid viss härdning bildas så kallade transfettsyror. Forskning pågår om transfett är farligt. Vad man vet idag är att transfett höjer det onda kolesterolet, det som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Transfett var tidigare vanligt i margarin, men man har ändrat tillverkningsmetoderna. Nu får du i dig transfett genom till exempel:
– Industribakade kex och kakor
– Pulversoppor och pulversåser
– Snacks som chips och ostbågar
– Frityrolja
Egentligen finns det ingen orsak att skilja på transfetter och mättat fett. De har samma egenskaper och samma dåliga hälsoeffekter. Vi bör äta mindre av båda sorterna.
Kolesterol
Kolesterol räknas också till fetterna. Vi får i oss kolesterol via animaliska livsmedel.
Dessutom finns det naturligt i våra kroppar. Kolesterol behövs bland annat för produktionen av östrogen och testosteron. Kolesterol i sig är alltså inget farligt. Det är ett överskott av kolesterol i blodet som är en riskfaktor. Det kan leda till återförfettning, det vill säga att blodådrorna slammar igen. Då får blodet svårare att rinna igenom och hjärtat måste arbeta hårdare.
Hur mycket fett är lagom?
Max 30 procent av ditt dagliga energiintag bör komma från fett. Genomsnittet i Sverige ligger lite över det, på cirka 34 procent. En dryg fjärdedel av fettet kommer från mattfetter och oljor, en femtedel från ost, grädde och mjölk, en femtedel från kött och köttprodukter samt en femtedel från kaffebröd, godis och glass. Max 10 procent av kalorierna bör komma från transfett och mättat fett. För att räkna fram hur mycket fett du behöver per dag kan du ta 30 procent av din kalorinivå och dela summan med nio. Då får du fram hur många gram fett du ska äta per dag.
Olika fetter:
Vegetabiliskt fett = fett från växtriket. Till exempel olivolja och rapsolja.
Animaliskt fett = fett i produkter som kommer från djur. Till exempel kött och grädde.
Omättat fett = Bäst för hälsan. Finns i vegetabiliska oljor, fisk och skaldjur.
Mättat fett = Sämre för hälsan. Finns i kött och mejerivaror.
Fleromättat fett = Omättat fett kan vara enkelomättat eller fleromättat. Det beror på hur fettsyrorna är uppbyggda. Fettsyrorna Omega-6 och Omega-3 är fleromättade. Fleromättat fett är bra för kroppen.
Fettsyror = Fettets byggstenar.
Härdat fett = Olja som under högt tryck förvandlats till fast form kallas härdat. Under härdningen omvandlas de nyttiga omättade fettsyrorna till mättade.

 

Mat som medicin
Att vanlig mat kan fungera som medicin har man egentligen vetat länge, det behöver inte kallas functional food för det. Här följer en lista på bra livsmedel försök att få i dig dessa varje vecka:
Broccoli – Innehåller kalcium, magnesium, fosfor, B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och folsyra. Motverkar cancer, innehåller antioxidanter, rensar tarmen, är en bra fiberkälla och bakteriedödande samt stimulerar levern.
Lax – Innehåller kalcium, selen, D-vitamin, E-vitamin, omega-3 fettsyror. Bra för hormonbalansen, hud, immunsystemet, skelett och tänder. Motverkar hjärt- kärlsjukdomar.
Äpple – Innehåller kalcium, magnesium, fosfor, C-vitamin, betakaroten, pektin. Är sammandragande, sätter igång tarmen och aktiverar nyttiga tarmbakterier, minskar kolesterolhalten samt för bort giftiga ämnen.
Kål – Innehåller kalcium, magnesium, kalium, fosfor C-vitamin, betakaroten. Rå kål avgiftar magen och övre delen av grovtarmen och förbättrar matsmältningen. Stimulerar immunsystemet, dödar bakterier och virus. Motverkar cancer samt innehåller antioxidanter.
Råris – Innehåller kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium, zink, mangan, B-vitaminer och folsyra. Lugnar nervsystemet och lindrar depression. Energirikt, rensar tarmen, kan lindra diarré.
Spenat – Innehåller betakaroten, folsyra, kalium, järn, B-vitaminer, C-vitamin, kalcium, magnesium. Motverkar cancer. Håller blodtrycket jämnt, förstärker immunförsvaret. Bra för skelettet
Avokado – Innehåller järn, koppar, fosfor, kalium, folsyra, B-Vitaminer, K-vitamin samt rikligt med E. Balanserat innehåll av syra och alkaliska ämnen, gynnsamma fetter. Lättsmält och förhindrar blodbrist.
Blåbär – Innehåller rikligt med C-vitamin och betakaroten. Laxerande, renar blodet från giftiga ämnen, förbättrar cirkulationen, bra för synen och innehåller massor av antioxidanter.
Lök – Innehåller kalcium, magnesium, fosfor, kalium, C-vitamin, folsyra. Är bakteriedödande och kramplösande. Lindrar astma, är avgiftande och avlägsnar tungmetaller. Naturens eget antibiotikum.
Öl – Här är en rolig nyhet för alla som tycker om att dricka öl med jämna mellanrum. Ny forskning säger att öl innehåller höga nivåer av ett ämne som ska vara till fördel för vår hälsa. Ämnet hjälper kroppen att lagra kalcium och andra mineraler. I en annan studie upptäcktes det att antioxidanterna i mörk öl förebygger kärlförträngningar, vilket reducerar risken för hjärtattacker. Forskning har också visat att de optima hälsofördelarna med öl kan nås med upp till ett glas per dag för kvinnor och upp till två glas per dag för män.
Nötter/frön – ät många olika slags från och nötter. Solrosfrön innehåller många b-vitaminer, valnötter bryter ner kolesterolet. Nötter innehåller GLA och omättat fett dessutom innehåller nötter E-vitaminer, folacin, järn, zink, kalcium och magnesium och fibrer. Nötter innehåller även mycket protein så de är ett värdefullt tillskott till vegetarisk mat.
Lycka till med dina förändringar. Det är de små stegen som alltid blir det avgörande.
Referenser:
Functional Foods – Nutrition, medicin och livsmedelsvetenskap. A. Blucher, Studentlitteratur (2005).
Livet är ditt! – om kost och motion, stress och motivation. ABFs Hälsoskola, kompendie (2005).
Vikoria Ali – fil.kand. idrottsvetenskap publicerad webbsida 2006-02-09, www.motionsguiden.se
Irén Svensson-Nylén – Specialarbete på Naturmedicinska fackskolan, häfte : Mat som Medicin 1994
sidan //www.konsumentsamverkan.se
Livsmedelsverket
Sammanställt av:
Irén Svensson-Nylén
Alternativ Praktik Helheten
Norra Grev Rosengatan 3
703 64 ÖREBRO
Visste du att:
Visste du att…..
Druvor har samma goda hälsoeffekter som vin, men utan sidoeffekterna av alkohol. De sänker blodtrycket och motverkar effekterna av det onda kolesterolet, LDL. Dessutom är de bra för hjärnan! Det beror på att polyfenolerna som finns i druvor och druvjos
Visste du att…..
Femton minuters skratt om dagen förbränner 50 kalorier och dessutom är bra för hälsan.
Kokt potatis och havregrynsgröt är de livsmedel som visat sig ge störst mättnadskänsla/kalori, enligt en ny undersökning. Viktigt att tänka på om du vill gå ner i vikt.
Kramar är nyttigt – alla behöver beröring! Ge en kram till någon du tycker om! Omfamningen är inte bara ett bevis på kärlek och ömhet. Den kan också göra din vän friskare, lugnare och gladare.
”Slow Thinking” kan leda till stordåd. Albert Einstein var känd för att tillbringa timmar med att stirra ut i luften
Man möter hela tiden det man förväntar sig! Lev förutsättningslöst!
Visste du?
Vanliga jeans en giftbomb
För att tillverka ett par vanliga jeans används:
* 6 600 liter vatten
* 0,5 kilo kemikalier
* 103 olika sorters be-
kämpningsmedel
”Konventionellt odlad bomull förgiftar 20 000 bönder till döds varje år, det är dags att vi gör någonting åt det”
Katherine Hamnett Brittisk kläddesigner
Handla ekokläder!
Visste du att:
Broccoli, gröna bönor, majs, ärtor och morötter —minskade risken för åderförkalkning med 38 %, även inflammationer minskade med 37 %, vilket antyder att grönsakerna har antiinflammatoriska egenskaper.
Ny preventivmetod, minidator
Mät dina fruktbara dagar ca 6 dagar per månad som du kan bli gravid., säkerhet 99.3% pris 3 797:- läs mer på www.ihnab.se, tel 08-511 748 72. Ingen hormonbomb i din kropp!! Fantastiskt!
Naturligt för ditt hår!
Gör egna naturliga styling produkter för ditt hår:
Uppbyggnads knep:
Massera in rejält med oliv- mandel – eller sesamolja i håret. Välj mandeloljan om du är blond. Ha den i minst tio minuter, sov gärna hela natten med oljan, upprepa en gång i veckan i fem veckor. Obs använd ett biologiskt schampo för att ta bort oljan.
Läkande och stärkande ört sköljning
-för ljust hår:
1 msk ringblomma, 1 msk kamomill, 6 dl vatten och saften från 1 citron.
Slå det kokande vattnet över ört blandningen. Låt dra i cirka en halvtimme. Sila bort örterna och skölj håret med vätskan. Upprepade behandlingen ger ljusare hår. Förvara som färskvara i kylskåp.
-för mörkt hår:
1 msk, salvia, 1 msk rosmarin och 6 del kokande vatten (gör lika som ovan)
Upprepade behandlingar täcker gråa hår.
Hårspray med citrus -ger stadga
1 citron (för fett hår) 1 apelsin (för torrt hår och 4,5 dl vatten
skala och dela frukten. Lägg bitarna i vattnet i en kastrull. Låt sjuda till vätskan reducerats till hälften. Sila och håll upp på sprayflaska. Förvaras i kylskåp.
Gelé/läggningsvätska
3 dl vatten, 1 dl linfrö ev 2-3 drp eterisk olja.
Häll upp vatten och linfrö i en kastrull. Låt koka i 2-3 minuter. Sila bort linfröna och häll upp vätskan i en skål. Om du vill ha doft droppa i en eterisk olja när det svalnat. Ta önskad mängd av läggningsvätskan och fördela jämnt i håret. Styla på önskat sätt, rulla på spolar eller föna. Förvaras i kylskåp.
Hår vax-forma håret lättare:
0,8 dl kravodlad olivolja, 20 gr bivax, 4-6 droppar geranium eller citron eterisk olja.
Värm bivax och olja i ett vattenbad tills allt har smält. Ta av skålen från vattenbadet. För med en sked i blandningen. Rör hela tiden och skrapa även ner det som fastnar på insidan av skålen. Vid 50 grader —häll i de eteriska oljorna. Förvara i en burk. Bra för att skydda och läka slitna hårtoppar på långt hår. Kan även användas som handkräm.
Källa: Kerstin Strömberg och Carina Olsson. Recepten är gamla beprövade hårvårdsrecept som de har hittat i litteratur och fått från äldre frisörer. De har sedan provat dem och utvecklat en del av dem. (tidningen Hälsa nr 7-8-07) Veta mer? Läs på www.herbian.com och
www.valmaendet.se
Håret är snabbväxande och känsligt för påverkan. Det krävs endast små förändringar eller problem för att det skall märkas på håret. Därför är näring och en balanserad kost väldigt viktigt för hårets kvalitet.
Använd naturliga produkter konsekvent så får du ett friskt och fint hår med volym.
Många får allergiska reaktioner på konventionella hårvården, kroniska allergier uppkommer. Allt som sätts i håret går in i kroppen. Färgningsvätskor och blekmedel är inte hälsosamt för övriga kroppen och kan lagras i din kropp. Man skall inte ha något på huvudet eller i håret som inte går att äta det brukar vara en god måttstock. Lycka till med dina nya knep!!!!!

Meditation
Meditation förlänger livet!
Nya forskningsrön visar att meditation inte bara sänker blodtrycket, utan också kan förlänga livet. I en översikt av studier om högt blodtryck visade två om effekten av regelbundet praktiserade av transcendental meditation att blodtrycket sänktes betydligt. En studie visade att de som mediterade hade 23 procents lägre risk att dö. Forskarna noterade också att de som praktiserade TM hade 30 procents lägre risk att dö av hjärtkärlsjukdomar och 49 procent mindre risk att dö i cancer. (American Journal of Cardiology)
Avslappning meditation av Irén Svensson-Nylén:
Sitt stadigt med båda fötterna på golvet brett isär. Känn en förankring ner genom golvet in till jordens mitt. Tänk dig att du har en svans som griper tag i jordens axel.
1. Andas in genom näsan och försiktigt ut genom munnen en långsam andning.
2. Dra ett djupare andetag, håll handen på magen och känn att luften kommer ända ner till magen håll där ett tag, andas långsamt ut…genom munnen upprepa
3. Upprepa igen andas in och djupt ner i magen , känn att axlarna sjunker allt längre och längre ner för varje andetag.
4. Fortsätt att andas långsamt och känn att kroppen är alldeles avslappnad…..
5. andas lugnt försök känn en tomhet i dig, tänk på andningen hela tiden har du en tanke som kommer in tänk släpp släpp släpp (tre gånger kropp själ och ande)
6. När du nu har tömt dina tankar och känner ett enda stort lugn och ro, tänk på detta tillstånd, gör ett tecken på dig själv som du kommer att komma ihåg när du behöver det i vardagen. Det kan vara att skrapa lite med pekfingret på tummen eller att du rör tårna etc etc.
7. När vi nu sitter här i detta avslappnande tillstånd så tar vi och kikar in i ditt hjärta…..andas in genom näsan ut långsamt genom munnen……i hjärtat bor sorg och glädje…..vi andas in glädjen, lyckan och det goda……vi andas ut sorger, hat och det onda, tag nu och upprepa denna frekvens tre gånger. Tänk på glädje vid innandingen och sorg/hat vid utandingen.
8. Nu lämnar vi hjärtat och söker upp magen….imagen bor oro, nervositet och stress vi andas in god matsmältning och balans vi andas ut oro stress och nervositeten bort bort, bort upprepa 3 ggr.
9. Nu lämnar vi magen och går till vår lever där bor ilskan, bitterhet och hat
10. vi andas in kärlek vi andas ut ilskan, bitterheten och hatet. Upprepa tre gånger…….
11. Nu lämnar vi levern och andas ff lugnt och stilla vi går med tanken till vår vänster njure där bor rädslan, där bor termostaten och livskraften vi andas in lugnet modet och värmen vi andas ut rädslan och den inre kylan upprepa tre gånger
12. Vi går till vår höger njure vi andas in mod och vi andas ut rädslor.
13. Nu sitter vi stilla ett tag tänk på andningen och hur bra allt känns till denna känsla kan du komma precis när du vill den finns där bara en känsla/tanke ifrån dig. Näst kommande dagar kommer du att känna dig mycket lugnar mycket tryggar och ha tillit till dig själv och situationen. Vi minns att lyckan glädjen är en känsla som vi kan välja in mer i vardagen .
Övning för bättre sömn och/eller för mer energi.
För att få ro i kroppen, täck höger näsborre med tummen, andas enbart med vänster näsborre. Sitt med rak rygg när du andas och fortsätt i 3 minuter.
(vänster näsborre är själens borre)
Långa djupa andetag genom vänster näsborre aktiverar det parasympatiska nervsystemet som har till uppgift att sänka aktiviteten i kroppen.
Om man vaknar vid 3-4 tiden i gryningen och inte kan somna om, så är det nästan alltid så att vänster näsborre är täppt. Gör den ren och andas din yoga övning.
Samma övning kan också användas för att framkalla motsatsen, för att bli pigg, klar och fylld av energi. Täck då istället vänster näsborre med tummen och andas genom höger näsborre. Långa djupa andetag genom höger näsborre höjer aktiviteten i kroppen genom att aktivera det sympatiska nervsystemet, som bland annat laddar kroppen med adrenalin. Genom denna korta övning för alla snabbt ny koncentration och energi. (höger näsborre är tankens borre)
Stärka immunförsvaret och bota spänningshuvudvärk.
Övningen sträcker ut nacken och lossar på spänningar. Samtidigt stimulerar den en rad körtlar(hypofysen, sköldkörteln, parasköldkörteln och tallkottkörteln) vilka samverkar för harmoni i hela kroppen och stärka immunförsvaret. Bra när höstförkylningarna gör sig påminda!
Sitt upp med rak rygg med korslagda ben eller på en stol. Låt huvudet börja rulla medsols, för höger öra till höger axel, bakhuvudet mot nacken, vänster öra mot vänster axel och hakan mot bröstet. Axlarna förblir stilla och avslappnade. Nacken sträcks mjukt. Ett varv bör ta minst 10 sek. Var försiktig! Minska cirkeln om du har problem med nacken eller om du har skadat dig. Rulla huvudet i 2 minuter åt varje håll.
Avsluta med att andas in och räta långsamt upp huvudet.
Nackrullningar har länge varit förbjudet av en del sjukgymnaster, men om man är noga med att varvet tar minst 10 sekunder och att man inte gör något som smärtar, så är det ingen fara. Långsamhet är nyckel ordet till lugn och ro.
Skrattmeditation/ Skrattyoga
1. Tag ett djup andetag, tag upp handen till ditt öra och ”lek” att du får ett samtal och att någon säger något roligt. SKRATTA!
2. Börja gå runt och fram och tillbaka skratta hela tiden.
3. Lyssna på ditt skratt skratta långt upp skratta mitt emellan och skratta långt ner.
4. Lägg handen på din mage och känn skrattet skratta olika ljud och nicka samtidigt.
5. blunda och skratta tänk på hur det känns skratta med å först skratta med ö först skratta med ä först och sist skratta med sss först.
6. 5-10 minuter Att skratta i 10 minuter är bränner vi kalorier lika många som att gå i 45 minuter. Skratt yoga kan man ta till när allt känns tufft för du kan bara ha en känsla åt gången och kommer skrattet in så kan andra känslor försvinna.